Viata ca un carnaval

Spunea Darwin ca speciile se dezvolta de la simplu de la compus, de la inferior la superior si astazi as adauga de la normal la anormal.
De fapt normalitatea este in curs de redefinire si este conferita de REPREZENTATIVITATE. Sa luam ca exemplu, daca la un eveniment sunt mai multi lgtb decat oameni “normali” inseamna ca normali sunt cei dintai pentru ca au devenit majoritari.
Practic ei definesc starea si dau tonul.
Pe fundalul social se aud ciocniri. Nimeni nu are curaj sa vorbeasca insa toti chicotesc.
Ce se intampla cand nu se iau masuri?
Se instaleaza o libertate totala care duce la anarhie.
Radiografia societatii la momentul acesta se poate descrie asa: oamenii “normali” care nu mai au curaj sa scoata un cuvant si se frustreaza si ingrijoreaza pentru viitorul copiilor si noile categorii de oamenii care sunt la fel de nevinovati si care sunt prea procupati de un stil de viata hedonic, de a-si trai clipa cu intensitate maxima.
Despre jocurile din culise nu vom discuta. Doar observam.
Unde duc aceste manifestari? O masa de tineri libertini, de carpe diem si o masa de oameni “ingrijorati” pentru viitor. Cei din urma, fiind si parinti, sunt obligati sa accepte cu gandul ca li se poate intampla si lor. Cu alte cuvinte, se pregatesc psihic. Acum sunt la momentul in care isi dau seama ca au pierdut teren si apar disensiunile, hate-ul pentru ca isi dau seama ca au pierdut in favoarea “carpe diem”.
Acum multi ani, deja tine de istorie, cele mai stralucitoare, iubite personaje sociale erau vedetele. Televiziunea le oferea expunerea si acea aura speciala. Acum oamenii incep sa nu se mai uite la tv. Multi nu mai au cablu. Vad o vedeta dar nu stiu de unde sa o ia, de la ce post de tv e.
In istoria recenta, femeia frumoasa era apogeul societatii. Cate razboaie s-au purtat pentru femei. Cate operatii estetice au facut femeile pentru a fi incoronate pe tronul frumusetii sociale. In ciuda eforturilor lor, parca s-a facut o gluma pe seama lor; s-au trezit intr-o lume unde nu se mai incoroneaza reginele.
Aceste categorii au fost detronate pe rand de altcineva. Nu stim unde va duce atata “intensitate” a fiintei; oamenii vor sa straluceasca precum artificiile fara sa isi dea seama de consumul rapid al propriei fiinte.
Deoarece atentia oamenilor s-a mutat acum spre mediile sociale, spre internet, vedetele de televiziune au fost inlocuite cu influencerii. Aceasta este zona in care ele “domnesc” si de unde dau tonul.
S-au bucurat de suprematie in ultimii ani insa acum si ele sunt puse la incercare prin afluxul de gender diversity care se instaleaza. A inceput o noua etapa in care influencerii ori se asociaza si promoveaza gender, ori se pregatesc de declin.
Daca scopul lor este strict lucrativ, o vor face fara doar si poate.
Oricum omul e prea preocupat cu clipa prezenta, de subzistenta si nu mai are timp sa se gandeasca “ce urmari au faptele mele? Unde duc alegerile mele? Ce viitor vad pentru societatea din care fac parte?”… sunt intrebari atat de grele pe care nici cei care ar trebui sa se ocupe de ele nu si le adreseaza. Si oricum, cine ar putea da raspunsul? Poate cei care creeaza aceasta trenduri, pentru ca ei au un plan. Nu stim care este acesta insa asistam la o imputernicire oferita acestor categorii, putere de care se bucura, profita asa cum este firesc si nu isi dau seama ca au dobandit-o nefiresc de usor si nu se intreaba din ce plan fac parte. Tot ce observam este ca se fac bani multi cu ei, prin ei, fiind inima campaniilor de marketing.
Omul de rand, din orice categorie ar face parte, nu are niciun plan.
Omul de rand intra in scena, isi joaca rolul si apoi se retrage.
Au fost candva vedetele, a fost femeia Barbie, au fost influencerii, sunt lgtb… oare ce urmeaza in acest demers de evolutie sau involutie sociala?

Inchei cu un ton reflexiv:

Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *