“Spune-mi cu cine te intalnesti ca sa iti spun cine esti.”
“Esti suma oamenilor din jurul tau.”
Sunt expresii din popor care ne invata sa luam aminte la cei cu care ne insotim.
Zeitgest-ul de astazi difera mult de cel cu care am crescut. Digitalul a adus o redefinire a valorilor, a succesului personal.
Nu mai conteaza cum ajungi ci unde ajungi.
In acest context, oamenii “se aleg”. Unii aleg sa ramana fideli vechii culturi, altii vor sa para moderni si se amesteca in ceea ce ofera prezentul cu riscul de a deveni usor penibili pt ca nu sunt nici cal, nici magar, iar altii profita de oprtunitatile momentului pentru a deveni prosperi, faimosi si de succes, in termenii noi ai acestor trasaturi, neavand realmente nimic de pierdut. Pentru ca da, faima, succesul, prosperitatea contemporana au alti piloni si alte retetete decat cele pe care le stiam candva. Inclusiv limba romana a facut multe concesii admitand ce era inadmisibil “pe vremea noastra”.
In aceasta rasturnare de situatie, ce faci cu principiile tale, cu valorile tale? Pierzi trenul daca ramai tu?
Ce te costa sa mergi cu turma?
O poti face intr-un mod original, reinventandu-te? (pe principiul fake it until you make it).
Sunt cateva intrebari retorice pe care ni le adresam la un moment dat, de obicei atunci cand suntem pusi in fata unei alegeri.
Cred ca este elementar sa nu mai percepem ca pe o amenintare pe cineva din alta generatie, AI sau pe cineva care are mai mult succes decat noi.
E nevoie sa nu ne mai comparam, sa nu mai simtim nevoia de a ne pozitiona superior celorlalti ( ca noi suntem totusi mai buni, mai morali, mai de succes);
Sa acceptam ca standardele si normalitatea sunt intr-o continua definire;
Si ca evolutia este opusul stagnării, oricat de comfortabili am fi la un moment dat cu noi si cu viata noastra.
Prostia nu se ia; nici vulgaritatea; nici oportunismul, nici nonvaloarea. Deci, nu ar trebui sa ne temem de acesti oameni, de a ne implica in proiecte si colaborari cu oameni pe care ii catalogam sub standardele noastre (chiar daca ei sunt de succes).
Ce avem de facut este sa avem obiective, planuri evolutive si sa ne tinem de ele; cu siguranta, cei care au succes astazi si care uneori sunt judecati, nu au avut prejudecati ca sa ajunga unde sunt; iar succesul, si pentru cei care mustacesc, este atractiv. Asa cum dupa Revolutie, unii au stiu sa profite de oportunitatile de business ale momentului, oportunitati care inca produc nostalgie acelora care inca se mai intreaba cum ar fi fost daca ar fi avut curajul sa actioneze? Unii sunt nostalgici, altii sunt prosperi pentru ca au actionat. Desigur, nu toti au reusit.
Elitismul poate fi o optiune dar pentru asta, trebuie sa ai curajul sa il afirmi, sa il sustii, sa te pozitionezi, nu sa fie doar in mintea ta. Altfel nu faci decat sa te sabotezi pe tine si sa pierzi oportunitati care, pe termen lung, iti vor ingusta orizontul.
Prezentul este timpul oamenilor curajosi.
Trecutul si viitorul apartin altor categorii.