Tu cu cine te sfatuiesti?

Si ce asteptari ai de la sfaturile acelor persoane?
Exista oameni care nu tin cont de parerea nimanui.
Exista oameni care cer sfaturi dar tot nu tin cont de parerea nimanui.
Exista oameni care doar cer sfaturi, nu au o parere personala si din acest motiv ii fac responsabili pe cei care le dau sfatul, considerandu-i pe aceia responsabili de rezultat.

Intotdeauna este necesar sa te intrebi:
ce competente are persoana respectiva?
Este un “sfatuitor” avizat?
Este acea persoana un model pentru domeniul in care ii cer sfatul?
Este acea persoana o persoana de succes?

Sfaturile, indrumarea vin intotdeauna din experiente personale si din nivelul de cunoastere la care este persoana respectiva. Daca discuti cu un preot, te va indruma tinand cont de experientele personale, de experientele enoriasilor si de invatatura religioasa asa cum a perceput-o el.
Daca te sfatuiesti cu un psiholog, acesta la fel, se va folosi de spectrul lui de cunoastere.
Daca vei cere sfatul unui prieten, intreaba-te inainte daca tine de competenta lui acel subiect. Uneori este posibil sa il depaseasca. Alteori poate ascunde un sentiment de invidie fata de tine pe care il va deghiza intr-un sfat.
Daca esti dependent de sfaturi, incearca fii tu primul sfatuitor, sa afli de la tine cum este de actionat in acea situatie care te preocupa.
Cel mai sanatos este ca tu singur sa iti antrenezi acest muschi al intuitiei. In acest fel, pe masura ce exersezi, poti ajunge la autosuficienta pozitiva in care, in orice situatie, stii ce ai de facut.
Apoi, daca totusi simti nevoia sa te sfatuiesti, fa-o cu cineva avizat. Apeleaza la experti sau la mentori. Expertii sunt persoane specializate intr-un anumit domeniu; de exemplul, daca vrei sa faci o investitie, este de folos sa apelezi la un finantist; mentorii sunt persoane cu expertiza multipla, te poti sfatui cu ei in mai multe arii.
Este necesar ca in fiecare situatie, sa integrezi raspunsul inainte de a lua o decizie. Oricat de bun ar fi sfatul, nu il poti urma orbeste, altfel vei suporta consecintele. Daca ti se recomanda un aliment minune, tu trebuie sa iti observi reactiile la acel aliment. Cineva din exterior nu poate sa stie exact nevoile tale si reactiile tale.
De aceea este necesar ca fiecare om sa isi ascuta INTUITIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *