Prietenia este un lux

Oamenii care au prieteni sunt cu adevarat bogati. Insa cum putem cataloga pe cineva un bun prieten si ce inseamna prietenia, vom discuta in continuare.
In general, prietenia se considera ceva by default. O datorie a celuilalt fata de tine. Sa il asculti, sa ii oferi, sa il insotesti, sa ii fii alaturi. Un fel de verb al datoriei. Cand se gandeste prietenul la tine? Cand are nevoie de ceva/de cineva. Iar el ce iti ofera? Prezenta sa :). Iti face onoarea de a ti se confesa, de a avea nevoie de tine.
Unii considera ca prietenia inseamna si amintiri care ne leaga impreuna ori ca am fost colegi de scoala. O prietenie de  acum 30 ani nu este obligatoriu sa mai fie valabila si astazi. Asta doar daca niciuna dintre persoane nu e evoluat.
Faptul ca te stii demult cu cineva, ca aveti experiente impreuna ori cercuri comune nu inseamna ca sunteti prieteni.
In opinia mea, prietenia este ceva profund, o forma de conexiune sufleteasca bazata pe valori de viata similare din care se naste ADMIRATIA. Prietenia este o forma de iubire discreta a altei persoane, independent de ce face ea pentru tine, de cat timp petreceti impreuna. Prietenia este cand recunosti valoarea celuilalt iar el iti recunoaste tie valoarea.
Restul…sunt prietenii tranzactionale. Tin doar de satisfacerea nevoilor. Fereasca sfantul sa nu ii satisfaci nevoia prietenului si o sa vezi ce da cu prietenia ta de gard. Omul va lua in calcul ca nu i-ai dat o data ce vrea, ca nu te-ai conformat asteptarilor lui si va sterge cu buretele faptul ca i-ai fost alaturi in multe alte situatii.
Este necesar ca fiecare dintre noi sa ne evaluam prieteniile si sa le spunem prietenilor nostri cat de mult ii admiram si pentru ce ii pretuim.
La fel de necesar este sa verificam termenul de valabilitate al anumitor relatii de prietenie care nu ne mai implinesc. Este posibil ca acestea sa fi expirat. Poate ca nu au fost niciodata prietenii ci relatii de conjuctura.
O prietenie, chiar daca expira, lasa in urma si in spirit o senzatie ca aceea de parfum bun. Te gandesti la acel om si zambesti in acelasi timp.
Prietenia este un act frumos de cocreere. O sinergie.
Inainte de a avea pretentia sa ai prieteni, lucreaza cu tine si observa-te.
Crezi ca esti un bun prieten?
Poate ca vei raspunde afirmativ.
Daca da, te rog, mai reflecteaza asupra catorva lucruri:
  • ce valori de viata ai?
  • Cum tratezi omul din fata ta? Ca pe Dumnezeu? Sau ca pe un asset/o resursa?
  • Defineste prietenia pentru tine si cum vezi o prietenie adevarata.
  • Pentru tine, prietenul este o floare pe care o rupi? Sau ii permiti sa incante privitorii si sa existe?

Toți suntem o rază de soare pentru cineva… Dar nu știm întotdeauna asta.

(Micul Prinț) 

Cu prietenie,

E

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *