Nimeni pana acum nu ti-a vorbit despre timpul din afara timpului

Acest timp se mai numeste timp liminal iar cand spui liminal te gandesti la un prag. Acel sentiment pe care il ai atunci cand esti pe punctul de a te desprinde de ce este vechi, de zona ta de confort si de a incepe ceva nou.

Este o zona de ambiguitate si confunzie in care daca nu stii sa iti gestionezi anxietatea, te poti rataci.

In acceptiunea jungiana procesul realizarii de sine, al individualizarii, a foat adeseori vazut ca  desfasurandu-se intr-un spatiu liminal. Individualizarea incepe cu o retragere din societate, o miscare in spatiul si timpul liminal care face tranzitia de la starea de dezorientare la etapa integrare.

Jungienii au fost vehementi in nevoia de a acorda spatiu, timp si atentie trairilor liminale. Tot ei au evidentiat doua mari greseli si anume faptul ca astazi nu mai exista spatiu pentru ritual (ceremonie/celebrare) in vietile noastre sau ca uneori ramanem prea mult in acest spatiu. Si nu e de mirare, observam cu totii o generatie matura in bulentin dar care inca traieste adolescentin.

Cand spun ritual ma refer la o ceremonie care marcheaza incheierea unei etapei si tranzitia spre urmatoarea etapa. Spre exemplu, poti considera ca ai absovit studiile universitare odata cu obtinerea notei de trecere la ultimul examen. Faza liminala dureaza pana la momentul ceremoniei de inmanare a diplomei de absolvire. Chiar daca stresul examenelor s-a finalizat, inca nu ai depasit fizic si psihologic etapa de student.

Logodna este un alt exemplu de timp liminal cuprins intre momentul in care se adreseaza intrebarea si moemntul raspunsului.

Atunci cand intri in spatiul liminal esti in timpul din afara timpului, un loc special.

Revelionul este considerat un timp liminal deoarece este tranzitia spre un nou an. In multe culturi, ceea ce faci in prima zi a anului este definitoriu pentru intregul an.

Termenul liminal este asociat si persoanelor. De exemplu, imigrantii ilegali sunt prezenti dar nu figureaza in mod oficial. La fel si oamenii strazii, ei exista dar nu sunt integrati in societate. Oameni liminali sunt si adolescentii care nu mai sunt copii dar nici adulti; sau cei acuzati intr-un proces in care nu sunt inca declarati vinovati.

In cultura contemporana, a merge la cluburi de noapte inseamna a merge intr un spatiu liminal. Iesi din spatiul social pentru a intra intr un spatiu hedonic, al distractiei, al jocului, un taram misterios.

In multe culturi, trecerea spre studentie este considerata spatiu liminal. In timp ce majoritatea studentilor se muta in orasul universitar, ei nu rup legatura cu casa parinteasca pe care o considera inca locul de origine. Studentii nu mai sunt scolari dar nici adulti independenti. Acest spatiu are zone de risc in care studentii poti experimenta noi moduri de a fi dar si zone de echilibru unde pot reveni cand noua postura devine inconfortabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *