Fiecare dintre noi a picat, macar o data, in capcana unei persoane nemultumite.
Daca vreunul dintre parinti a fost vesnic nemultumit sau vreun alt adult relevant din viata ta, cu siguranta stii ce inseamna sa fii un people pleaser. Sau din contra, ai adoptat si tu modelul de persoana greu de satisfacut.
Atunci cand pici intr-o astfel de capcana exista riscul intemeierii unei relatii dezechilibrate energetic in care unul mai mult da iar altul doar ia.
Tendinta naturala este sa iei personal lucrurile, simtind ca poate si tu contribui in vreun fel la nemultumirea celuilalt care poate fi parinte, partener, copil, sef, etc. Imaginatia iti va spune ca il poti face pe celalalt fericit/multumit. Si in felul acesta intri intr-o cursa deja pierduta.
Vesnica nemultumire este o atitudine de manipulare pe care cel nemultumit nici macar nu vrea sa o schimbe. Lui ii place sa fie mereu morocanos, mereu sa-i “puta” ceva, mereu sa se simta vexat, siderat, deranjat de ceva. Acesti oameni au o placere malefica de a nu da satisfactie nimanui. Ei par interesanti tocmai prin atitudinea lor.
In preajma lor vor aparea cei ca tine, bine intentionati, salvatorii, cei care le “vor” binele. Insa binele acestor oameni este raul tau. Au atata consecventa in starile lor de ranchiuna, frustrare, nemultumire, ura incat vei simti ca iti pierzi vlaga, stralucirea si bucuria pentru viata si pentru lucrurile simple.
Vei incepe sa le dai ce ai, apoi ce esti iar apoi nu vei mai exista ca individualitate. Vei fi o anexa a lor de care vor incerca sa se debaraseze atunci cand vei fi golit de energie.
Acest stil perfid de manipulare este extrem de periculos deoarece este subtil si iti vei da seama foarte greu si tarziu de ce se intampla cu adevarat. Fiecare incercare de a-l multumi pe celalalt va fi insotita de un esesc. Te vei simtit astfel vinovat si vei incepe sa te judeci, sa iti reprosezi, sa te consideri insuficient. Iar el iti va intari toate aceste convingeri.
Iata cum sa eviti astfel de situatii:
– Fiecare este responsabil pentru propria fericire si stare de bine;
– Nu te mai erija in rolul de salvator;
– Evita sa iti imaginezi ca tu vei putea schimba alt om;
– Nu te mai denigra;
– Alege sa te inconjori de oameni multumiti, care stiu sa se bucure;
– Ca sa fii iubit nu e nevoie “sa meriti”; evita sa permiti altui adult sa iti spuna ce meriti si ce nu;
– Accepta ca fiecare are dreptul sa traiasca asa cum isi doreste. Fericirea, starea de bine, multumirea, recunostina sunt optionale.
Drum deschis spre relatii sanatoase🤗