Japca eleganta

Stiai ca cea mai perfida forma de japca este cea mascata, ambalata in maniere si bun simt fatarnic?
Cunosti diferenta dintre obligi omul sa iti dea si il rogi sa iti dea?
Uneori nu este nicio diferenta, in afara de energia din spatele cuvintelor.
Impactul acelorasi vorbe, dar cu minsdet diferit, poate fi urias.
Atunci cand un om este detasat, degajat si apeleaza la tine, interactiunea este naturala si simti sa ii oferi cu drag. Iti lasi treburile pentru a contribui la planul/proiectul celuilalt fara ca macar sa astepti un beneficiu; interesant nu?
Acelasi om, daca iti cere la fel dar dintr-un mindset diferit care striga “ajuta-ma”, “da-mi”, “esti obligat”, “vreau acum”, “doar tu stii”, “eu cate iti dau, trebuie si tu sa fii la dispozitia mea”, etc te va scoate din minti si vei manifesta un comportament diametral opus, vei simti sa o iei la fuga, sa refuzi indiferent de beneficiul pe care l-ai putea avea si stii de ce? Pentru ca ceea ce ti se cere e prea scump pentru a putea fi platit cu materie.
Interactiunea in sine va fi neplacuta si agasanta deoarece e mai mult decat iti cere, acel om vrea din tine, din energia ta, ar rupe din tine ca sa puna in alta parte, acolo unde are nevoie. Acest abuz se percepe fizic prin disconfort, iritabilitate, un 🆘 interior care iti spune sa stai de-o parte si sa iti feresti pielea.
In orice fel de colaborare, atunci cand se ajunge sa dai din tine, devine periculos. Atata timp cat dai din ce ai, din surplusul tau, ramai in niste paramentri normali.
A se tine cont de limitele personale, energetice si a nu face greseala sa dai din ce esti. A oferi unui om disperat inseamna sa devii angajatul lui. Ori asta nu iti doresti. Il poti ajuta sa se calmeze, sa vada mai clar situatia sau sa il refuzi politicos insa nu trebuie sa ajungi la compromis deoarece asta nu va suda relatia, din contra. Angajamentul tau va fi puternic exploatat si te vei trezi ca ai ajuns resursa altor oameni.
Ajutorul oferit intr-o zi devine angajament, obligatie, contract.
Daca ai o stima de sine scazuta, ti se poate parea interesanta nevoia altcuiva fata de tine; chiar sa simti ca prinzi sens cand altii depind de tine, proces dureros si pentru unele mame care nu pot sa accepte ca propriii copii se pot descurca fara ele si chiar mai bine, preferand sa mentina copiii simbiotici, dependenti, indiferent de varsta, ca sa aiba pe cine dirija, conduce, simtind astfel ca traiesc o viata cu sens.
Un om mai constient, va simti aceste capcane relaționale si uneori la va incerca, gustand din dulceata importantei de a fi o resursa pentru cineva insa nu va zabovi prea mult acolo, stiind ce implica.
Oricand ai situatii de genul, aminteste-ti ca tu esti singura persoana care are nevoie de atentia si ajutorul tau. Restul e facultativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *