Ce este gandul?
Un produs al mintii.
Mai intai imi observ mintea, la ce se gandeste?
Este aceasta directia in care vreau sa evolueze viata mea?
Daca raspunsul este nu, atunci ma intreb: este in regula ca eu sa acord energie si atentie unui gand care imi stabileste o traiectorie pe care nu o doresc? (Eu stiind ca mintea creeaza pe baza gandurilor).
Ce pot face?
Imi stapanesc gandul, il pun pe stop.
Apoi il observ; este ca o invitatie la ceva, la o realitate anume; ce fac ? Ii dau curs sau nu?
Daca accept, intru in acea realitate. Sa luam ca exemplu o vitrina plina cu prajituri. Putem trece indiferenti pe langa ea sau ne putem lasa ademeniti; daca dam curs gandului si ne IMAGINAM cum ar fi sa gustam dintr-o prajitura, lupta cu gandul este ca si pierduta. Chiar daca noi nu vom face asta, in corpul nostru reactiile chimice s-au produs; aceste reactii vin din substratul emotional, acea corelare pe care noi o facem intre gand, actiune si emotie.
Exersand observarea gandurilor, va fi mai usor sa decidem in care sa intram si in care nu; putem opta pentru cele mai putin negative sau ne putem crea ganduri pozitive; revenind la exemplul de mai sus, putem sa contracaram gandul cu altul, pozitiv: aleg sa refuz aceasta placere pe termen scurt pentru beneficii pe termen lung. Imi onorez corpul cu nutrienti si nu il inhib cu zahar; autoanaliza poate continua: de ce am nevoie de zahar? De ce am acest craving? De ce vreau sa simt ceea ce-mi imaginez ca as putea sa simt? Asa apar constientizarile, demantelarea gandurilor.
Dar ce ne facem cand gandul este insotit de frica? Spre exemplu, frica de esec. In aceasta situatie, percepem o pierdere a controlului, ca si cum frica, precum un hau, ne atrage intr-un scenariu negativ; tind sa se instaleze panica, IMAGINATIILE. Sa nu uitam, totul se intampla la nivel mental, sunt numai scenarii.
Ce putem face in aceasta situatie? Solutia este sa incepem sa respiram abdominal pentru a aduce inapoi energia vitala pe care am pierdut-o in acest stres; pe masura ce respiram abdominal, mintea pierde din putere, gandurile, oricat ar fi de puternice, se risipesc precum norii pe cer; asa cum observam, natura gandurilor este negativa. De aceea, lor nu le prieste energia vitala; daca le dai aer care este combustibilul vietii, le distrugi; un corp bine oxigenat nu are anxietati, temeri, stresuri, obsesii ci traieste in prezent.
Gandurile sunt diverse si imbraca forma unor dialoguri contradictorii cu alte persoane, razbunari, reglari de conturi, judecati la adresa altor persoane, prin ganduri omul isi creeaza propria dreptate, isi da castig de cauza, se compara, se pozitioneaza fata de altii.
Atentie la puterea gandului! Gandul este o arma pe care persoane, in deplina cunostinta, o utilizeaza pentru a manipula, pentru a se razbuna, pentru a face rau.
Ca sa poti realiza unde te situezi in materie de igiena a gandurilor, noteaza toate resentimentele, emotiile negative, ura, ciuda, furia, frustrarea, neputinta, tradarea, razbunare, obisnuinta de a gandi rau. Si intreaba-te: ce este in spatele acestui sentiment? De ce fac asta? La ce ma gandesc? Cate din aceste elemente am remarcat astazi la mine, in gandirea mea? Dar in actiunile mele? De ce ma comport asa?
De retinut: gandurile netinute in frau creeaza obsesii;
Este nevoie de efort daca vrem sa ne autoeducam si sa evoluam; pentru cine nu este clar, starile negative, hiperactivitatea mentala, scenariile, obsesiile, imaginatiile sunt BY DEFAULT. La acest nivel de impuls traieste omenirea.
Cine se gandeste mult, are mult timp sau nu si-l repartizeaza corect; este necesar ca fiecare om sa aiba o viata organizata, o agenda plina cu activitati profesionale, sociale, personale, care sa ii umple ziua si sa ii aduca satisfactii si echilibru intre ce da si ce primeste.
Ce ne influenteaza gandurile? Calitatea gandurilor este influentata de MEDIU. Daca oamenii din jur sunt rai, nemultumiti, se victimizeaza, daca petreci mult timp in mediile sociale, daca nu te onorezi pe tine si corpul tau si traiesti mai mult pt altii, daca ai mereu pretentii, asteptari de la altii, daca vizionezi filme cu continut dur, negativ, machiavelic, la fel iti vor fi gandurile.
Cine vrea sa evolueze, o poate face, depunand efort, avand dorinta de schimbare si de o viata mai buna. Insa evolutia nu este obligatorie. Cu toate acestea, este necesara.