In vreme ce unii lupta pentru viata…

Altii se gandesc la moarte.
Moartea si suicidul sunt subiecte tabu, infricosatoare la care fiecare om s-a gandit cel putin o data in viata. Ori ca ar omorî pe cineva, ori ca s-ar omorî pe el din cauza anumitor circumstante.
Acest an este un an dificil pentru omenire, pentru planeta. Fiecare om are optiuni, face alegeri despre cum sa traiasca si cum sa se raporteze la ce vine nou.

Cum spuneam cu alta ocazie, sa fii rau cu tine sau cu altii este la indemana. Este usor sa fii rau si nebun. Dar ca sa fii bun, sa faci bine tie sau altora, e lucru mare. Presupune sa fii constient, sa te observi, sa te modelezi, sa ai vointa.

Majoritatea oamenilor traiesc la nivelul “eu asa sunt, nu ma schimb”, “cine vrea, ma accepta cum sunt”, “eu am facut tot ce tine de mine, pun capul pe perna noaptea linistit” etc. Oamenii isi creeaza adevaruri personale si se autoproclama buni, drepti, corecti si isi dau castig de cauza si circumstante atenuante in tot.
Daca cineva indrazneste sa nu ia de buna pozitionarea lor, riposteaza, dovedeste contrariul ori se apara, acestia reactioneaza. In functie de interlocutor pot fi rai, agresivi, mielusei, apoi pot trece la represalii, amenintari si daca nimic nu le merge, isi pot lua viata.
Cu cat omul este mai egoist, mai las, mai frustrat, cu atat este mai dispus sa se razbune pe ceilalti, facand sau facandu-si rau.

Pe langa componenta psihica care sta la baza acestor manifestari, exista si una energetica. Intre gand si fapta nu este foarte mare diferenta. Gandul de a ucide pe cineva sau propria persoana, chiar daca nu se pune in aplicare, este eliberat in mentalul colectiv. Si acolo ramane liber, pluteste si cauta sa se ataseze de alte persoane sensibile la acest subiect.

Daca in jurul tau ai persoane care folosesc des subiecte de genul, explica-le ca moartea nu este o eliberare. Moartea nu inseamna libertate. Din contra, daca ar sti ce urmeaza dupa acel act necugetat, s-ar gandi mai bine. Persoanele religioase au habar despre acest subiect si se gandesc de doua ori. Agnosticii sunt mai expusi din cauza ca nu cred in nimic suprem. Indiferent de ce vor sa creada sau nu, lucrurile stau la fel pentru toti.

Singura moarte normala este moartea de batranete. Restul, sunt situatii ce tin de factori interni si/sau externi si de alegerile personale.

Atat procesele psihice cat si raportarea la viata se pot corecta, indrepta astfel incat pacientul sa aleaga viata. Insa, cum spuneam, este de munca la propria persoana. Un om virtuos o va face. Altul va prefera sa fie razbunator, pentru ca e usor, e in natura umana sa fii rau. Necesita zero efort. Chiar confera o oarecare placere malefica gandul de a te razbuna, de a avea un ultim cuvant, o iesire “triumfala” de pe scena.

Pentru cel care alege viata si lumina, sunt necesare anumite virtuti precum rabdarea, autoobservarea, iertarea, acceptarea, gandirea pozitiva si VOINTA.

Si daca macar o data in viata te-ai gandit la a-ti lua viata sau a lua viata cuiva sau i-ai dorit moartea cuiva (care chiar merita din punct de vedere social, al faptelor), ai posibilitatea acum sa cureti mentalul colectiv afirmand: RETRACTEZ orice atac la viata mea si a altor persoane. RETRACTEZ orice gand malefic de a-mi face mie rau sau altor persoane. Respect si onorez viata, a mea si a tuturor creatiilor.

Drum de lumina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *