Un barbat adevarat este rara avis. De ce se intampla acest lucru, ce lupta interioara poarta barbatul si mai ales solutii reale in acest proces al masculinizarii, in randurile ce urmeaza.
Imagineaza-ti toata paleta cromatica din care poti doza, asa cum consideri, fiecare culoare, astfel incat sa ajungi la rezultatul pe care ti-l doresti. Asa se intampla acum cu identitatea de gen. Oamenii au libertate deplina pentru a se defini. Industria fashion sustine acest demers creativ prin colectii care dau posibilitatea oricui sa fie orice.
Dar ce se intampla cu modelul clasic de barbat si femeie? Mai este sustenabil? Profitabil nu prea. Astazi, fiecare om are libertatea sa se defineasca. Barbatii pot da curs emotiilor, starilor interioare alegand sa poarte roz, esarfe inflorate, bijuterii, parfumuri dulci si sa integreze in lifestyle-ul lor elemente candva considerate feminine. La fel si femeile au curajul sa se tunda, sa se poarte masculin. Asistam la un timp liminal al redefinirii identitare in care oamenii testeaza, nestiind directia in care vor merge. Starea de liminalitate se poate descrie “ nu mai sunt barbat dar nici inca o femeie, explorez, ma explorez”.
De unde vin aceste influente? Din oameni? Sunt dorinte ascunse? Ori sunt trenduri venite din exterior, alte experiemente care se fac pe rasa umana?
Este vorba doar de fashion, de stil sau de un intreg mod de viata?
Exista premisa, conforma careia, asistam la o reconversie a barbatilor care nu au reusit sa fie barbati?
Din cauza unor traume din copilarie, din cauza lipsei unui model masculin, din cauza unei “castrari” materne sau chiar din partea sotiei, din cauza neefectuarii armatei sau a unui exercitiu fizic /sport in care barbatul sa se conecteze cu propria natura este posibil ca barbatul sa fi CAPITULAT iar societatea i-o ofera acum pe Fata Morgana frumos impachetata.
Daca privim in urma, barbatul a incercat sa adopte diferite atitudini masculine care sa il pozitioneze ca mascul in societate. Sa ne reamintim moda trabucului, a masinilor mari, scumpe ori cu multi cai, practic s-au orientat spre tot ce este mult si mare ca sa poata semnala putere. Tot aici intra atitutinea de dur, fruntea incruntata, limbajul ostentativ, un corp lucrat excesiv la sala. Acest model nu a functionat la fel cum nu va functiona nici cel actual. Este pur si simplu o etapa. Nu a mers cu trabuc, incearca acum cu flori.
Nu intamplator, se lucreaza mereu la forma si nu la fond. De aceea ne confruntam cu lipsa de autenticitate in care barbatii copiaza modele identitare din filme, de pe internet, adoptand masti.
Modelul masculin s-a dispersat. Aceasta etapa de respiro este buna atata timp cat nu se ramane aici. Daca o privim ca pe o gura de oxigen, ca pe un timp liminal in care se renunta la tiparele vechi iar barbarul se regaseste si se reinventeaza, este perfect. Daca barbatul nu se trezeste si nu se intreaba “INCOTRO MA INDREPT?”, ce vreau de la mine? Ce viata vreau sa traiesc? Barbatul risca sa se piarda pentru totdeauna.
Planeta este in razboi iar barbatii se imbraca in flori. Este oare aceasta o capitulare indusa? Cu siguranta, daca va fi nevoie, femeile vor merge la razboi ca sa isi apere copiii si familiile. Nu exista dubiu ca in mame exista acest impuls care ii da femeii realmente forta sa mute muntii din loc. Nici nu vreau sa ma gandesc ce forta se aduna activand instictul de salvator al mamelor si ce abilitati se activeaza instantaneu.
Dar cum ramane cu barbatii? In ei ce se activeaza? Sau ei sunt deja adormiti, istoviti, ocupati cu fashion, tiktok, consolele de jocuri, fetivaluri muzicale si substante adictive?
Exista anumite trasaturi, (CARE NU AU DE-A FACE CU ORIENTAREA SEXUALA A BARBATULUI, FIECARE OM ARE DREPTUL SA FACA CE VREA IN INTIMITATE), care fac barbatul barbat si care sunt extrem de atractive:
– Curajul venit din echilibrul interior;
– Viziunea de viata pe termen mediu si lung;
– Gandirea sanatoasa;
– Valori personale precum corectitudinea, adevarul, integritatea; (cu cat urca pe scara sociala, cu atat compromisul devine inevitabil; este important insa, ca actiunile lui, sa nu ii compromita fiinta, sa nu se lase ingenuncheat, umilit, la fel cum nici sa nu devina razbunator si egotic; in orice situatie sa se respecte pe el insusi si sa impuna respect; sa aiba mereu simtul realitatii si sa isi cunoasca limitele);
– Sa fie bun un bun strateg;
– Forta fizica si mentala acestea se dobandesc doar prin disciplina si exercitiu);
– Simplitatea (barbatul nu trebuie sa filosofeze sau sa devina guru spiritual atata timp ca nu acestea sunt meseriile lui).
Barbatul care nu construieste forta in el, din interior, va fi mereu vulnerabil si predispus sa isi piarda functia, statutul, suferind, pe ascuns de impostura.
Se spune ca barbatul fara obiective, fara planuri de viitor intra intr-un proces de autodistrugere din cauza lipsei de actiune. Distractia, preocuparea pentru fashion, pentru impodobirea corpului, activitatile cronofage de lenevit cu prietenii, raportul invers proportional dintre vacante si munca, toate acestea sunt INACTIVITATI. Toate tin de o lenevire costisitoare care duce la ratacire.
Aceasta stare de liminalitate a barbatului este utila atata timp cat el se reinventeaza, se conecteaza cu el insusi si isi descopera forta intrand in ACTIUNE. Oricare alt scenariu, este infiorator.