Hai sictir cu bicisnicia

Sa ne intelegem, cei care sunt cu adevarat eruditi, nu o ard aici in mediile sociale. Exista si exceptii dar intr-un procent destul de mic. Sigur, exista multi oameni misto, profesionisti, experti in ceea ce fac care, din pacate, s-au erijat in lupi moralisti ceea ce le strica aura pe care si-au format-o si pe care au dobandit-o prin truda si merit. Dar dorinta asta de a le sti pe toate si de a trece de la specialist la pseudo polymath e cel putin patetica. Inteleg ca e o chestiune de algoritm si de a ramane relevant pe mica scena sociala. Daca asta e motivul, e ok. Dar daca e real si oamenii cred ca sunt true, e devastator si halucinant.
Societatea meschina da cate o basina la doua zile, fie ca e vorba de un Porsche, fie de o sacosa Lidl, fie de o manea bagata pe gat; alte masti acelasi fete.
Daca nu am fi plini de branduri, de figuri si de orgoliu, nu ne-am deosebi cu nimic de babele si mosii de la tara care stau seara la poarta si au ac de cojocul tuturor. Stiti care e problema? Omul intelept se indoieste de ce ii spun simturile, de el, de gandul lui. Iar asta ii confera o anumita greutate. Prostul e sigur pe el. Si rau. El nu are indoieli, doar convingeri.
In cetatea ideala conduceau filosofii si pot sa imi imaginez cel putin o perspectiva si anume aceea ca filosofii nu se incaiera ca dementii. A fi filosof este, in primul rand. o trasatura interioara care presupune un soi de cumpatare. Cine nu o are, il anunt ca nu a intrat in regnul uman exceptand forma fizica.
Oamenii ale caror pareri as vrea sa le stiu, sunt discreti, nu prea ii vad. Oamenii ale caror pareri nu ma intereseaza si nu au relevanta, latra realmente peste tot erijandu-de in formatori de opinie. Ei imbacsesc mintile oamenilor cu emotii bolnavicioase si manipulatoare ori cu ura viscerala. Va spun sincer, ce s-a intamplat in ‘89 se poate intampla oricand. Dar nu doar in politica ci oriunde exista posesori de CNP. La noi se omoara pe un loc de parcare, am vazut eu la stiri. S-ar omorî intr-o confruntare pe subiectul Porschele lui David.
Ma sperie oamenii plini de convingeri si hate la fel cum ma sperie si lupii moralisti imbracati cu haina culturii si a modernismului. Mai exact astia care o ard pe modestie, pe neologisme si cultura din google si din aforisme. Atentie, a nu se intelege ca diferentiez oamenii in functie de cultura pe care au acumulat-o. Doar ca nu ma pacalesc impostorii care vor sa para culti, nu-mi iau ochii brandurile in spatele carora se ascund, nici tehnicile lor de manipulare.
Ce bine ar fi sa nu mai vad aceasta societate scindata in victime, calai si salvatori, sa se latre mai putin, sa actioneze mai mult si in ADEVAR. Daca ceva ne mai “mantuieste”, acela e adevarul. Minciuna, impostura, parvenitismul sunt calaii fiintei umane care o transforma in carne de tun.
Si daca vorbesc prea “conceptual” sau in dodii, o dau exemplu pe Nora Iuga ca etalon de persoana culta, autentica, nobila din toate punctele de vedere. Puteti asculta episodul de Power Play cu Nora Iuga, pe pagina mea de youtube: https://youtu.be/8_vctLQMGV4?si=SvnwNshMQtjTZbAU
Cunosc si alte persoane erudite, culte, citite care sunt insa pline de rautate si de frustrare probabil din cauza unei proaste relatii cu sinele, aceste persoane fiind total lipsite de maretie.
Ce e maretia? Greu de descris. Maretia este atunci cand omul nu vrea sa dovedeasca nimic, sa striveasca nicio corola, sa se pozitioneze intr-un anume fel si totusi intalnirea este memorabila.
Maretia vine, probabil, din spirit. Mai mult ca sigur ca nu vine din informatii, convingeri, branduri si smecherie.
Morala:
sa nu ai incredere in extremisti;
sa nu pici in capcana omului “emaptic”, dulce, care se da de partea ta si care “te intelege”;
Sa nu iti irosesti viata cu “basinile sociale”;
Sa nu renunti la a fi tu pentru a fi altcineva;
Sa nu te indoiesti de tine, chiar daca simti ca te poti imbunatati in mod permanent;
Sa iti doresti si sa te rogi permenent sa ajungi la maretia de a vedea si a trai in adevar. Ce e fondat pe minciuna, se prabuseste. Doar adevarul cladeste si fortifica fiinta umana.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *