Despre mimetism

Conform DEX, mimetismul presupune reproducerea mecanică a gesturilor și atitudinilor cuiva; imitație (servilă) a unui model.
Exista deja o serie de articole despre mimetism, pe internet, unde acest comportament este asimilat ca fiind unul gregar (de turma).
Intr-adevar, omul, din cauza nesigurantei, a lipsei de identitate, de incredere, tinde sa urmeze turma. Neavand discernamant si instrumente de masura pentru deciziile sale, ii lasa pe cei multi sa decida pentru viata lui. Omul crede ca unde e “mult”, e si “bine”.
Din cauza ca omul este doar o trestie ganditoare dar nu si simtitoare, el este in permanenta pe nicaieri. El poate sa pretinda ca a studiat totul si cunoaste lumea dar din pacate nu se cunoaste pe el. Necunoscandu-si valoarea, el cauta sa isi dea valoare prin informatii, obiecte si prin alti oameni.
O intreaga societate de consum este contruita pe aceste principii de valoare externalizata a omului.
Comportamentul mimetic presupune disponibilitatea omului de a se lasa subdus de un alt om. El, neavand constiinta propriei valori, alearga dupa oameni “de valoare”. Se va simti valoros langa cel bogat, langa intelectual, langa unul pe care il considera peste el. Aceasta superioritate a altora este cosmarul lui si de-o potriva, fantezia lui. Din cauza pozitionarii lui, celalalt se impune ENERGETIC. Consecintele acestui fapt sunt inimaginabile, cel fara identitate preluand identitatile celor pe care ii venereaza. Practic se micsoreaza si mai tare ca fiinta in vreme ce altii vor creste.
Prin acest fenomen se imprumuta comportamente, mod de a fi, omul ajungand sa fie trait de un alt om.
De multe ori, in procesul regasirii sinelui, sunt necesare eliberari de toate personalitatile dominatoare astfel incat omul sa poata intelege ce e cu el si sa descopere o forma de claritate pe care nu a mai avut-o.
Cu toate acestea, terapeutul nu poate schimba slabiciunile, obisnuintele si nu poate face alegeri in locul omului.
De aceea, omul, cand vede ca trebuie sa depuna efort in procesul evolutiv, prefera sa traga plapuma inapoi peste ochi si sa doarma somnul ratiunii.

Ca sa poti iesi din aceste situatii, este necesar sa te definesti ca om, sa iti ocupi locul in propriul corp, sa te conectezi cu propriul corp, sa iti observi si identifici comportamentele mimetice si sa le analizezi avantajele/dezavantajele.
Pe masura ce incepi acest proces, constructiile false vor pica de la sine prin simpla observare si recunoastere si ulterior iti va fi mai usor sa iti urmezi planul evolutiv.
Vei vedea ca, paradoxal, nu ai nevoie de nimic in plus; doar in minus, si anume extragerea personalitatilor si comportamentelor care nu iti apartin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *