Despre agresiune, agresivitate si abuz

Agresiunea, agresivitatea si abuzul sunt la ordinea zilei in organizatii, mediile sociale si chiar in familii si relatiile de cuplu.
Pentru unii au devenit obisnuite, nici nu isi dau seama ca traiesc in abuz; pentru altii inca mai exista visul de a evada din mediul toxic.
Aceste comportamente abuzive sunt uneori greu de identificat deoarece ele sunt discutabile si in general nu se vad. Impactul lor nu se vede, doar se simte.
Criterii importante pot fi intensitatea lor si regularitatea.
Riscul celor care nu actioneaza este sa se obisnuiasca, devenind noua normalitate. “Asta e”, “n-am ce sa fac”, “fac fata”, “pot sa duc”, “prefer sa vad partea plina a paharului” sunt cateva dintre pacalelile de decompresie emotionala ale victimei.

Agresiunea, agresivitatea si abuzul pot lua forma multor actiuni si comportamente extrem de diferite, pe fiecare om il poate “deranja” altceva. Eu spre exemplu consider o forma de abuz deschiderea aplicatiei tiktok, atunci cand esti “lovit” de ceva absolut oribil, continut la care nu m-as expune niciodata. Poate ca exista setari sa nu se intample asta sau poate solutia este sa nu mai utilizez platforma pt postari insa aici am vrut sa exemplific o forma de abuz impus, mai putin constientizata.
O alta forma extrem de raspandita este abuzul la serviciu, nu in serviciu :).
Si aici “cate bordeie, atatea obiceiei”; pot fi abuzuri de putere, abuzuri cu tenta sexuala si cam toate cred ca se pot incadra in aceste doua categorii.
Anumite statistici spun ca barbatii si femeile sunt abuzate cam in mod egal doar ca femeile ar suferi mai mult. Nu iau de bune statisticile asa ca ma rezum doar la a vi le comunica. Daca un singur om e abuzat, e grav.
Consider ca este necesar ca angajatii sa stie ce inseamna un abuz ca sa nu faca abuz de cuvantul abuz.
Consider ca este necesar sa existe mentori in organizatie unde sa se poata discuta si regla aceste situatii;
Consider ca este necesara o cultura organizationala impotriva abuzului; doar ca, de multe ori, seful este cel care abuzeaza si atunci nu ar mai fi direct interesat sa introduca aceasta cultura.

Partea buna este ca exista abuzatori care nu sunt constienti de comportamentul lor si care sunt dispusi sa se schimbe, oameni cu simt etic, moral. Pentru ei am pregatit un workshop care sa ii ajute sa constienteze importanta respectarii granitelor personale si impactul pozitiv asupra lor insisi si asupra mediului de lucru atunci cand cultivi un comportament echilibrat, evolutiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *