De la dragoste la ura, nu e decat un singur pas

In ce consta acel pas? Urmeaza sa iti explic.
Dragostea, in cele de mai sus, are semnificatia de placere. Iti place de un om pana cand nu iti mai place. Si sentimentele se pot transoforma in cateva clipe. Placerea dureaza atata timp cat omul iti face pe plac, atata timp cat obtii ce vrei de la el. Daca, din diverse motive nu vrea, nu poate sa se ridice la standardele si asteptarile tale, in cateva clipe il vei urî visceral. Mai mult, incepi sa il desfiintezi ca fiinta cu alte persoane, pe aceeasi vibratie cu tine. Ai impresia ca asa te linistesti insa raul din tine creste exponential. Te umpli de ura, de imaginatii, de emotii negative care iti bruiaza ambientul (corpul, casa, orice loc in care mergi).
Asa cum stim, omul munceste de placere sau din obligatie. Atunci cand face ceva de placere, face cu drag, cu implicare, cu devotament si cu creativitate. Cand dispare placerea? Atunci cand apare forta. Cand celeilalte parti nu ii convine rezultatul sau din orice motiv iti perturba stilul, apar sentimente contrarii. Te simti neapreciat, iti poti pune intrebari legate de cat de bine faci ceea ce faci etc. Practic incepi cu intentii bune si termini cu dorinta de a scapa de acel proiect/colaborare cat mai curand.

Cum se pot depasi aceste situatii?
prin claritate;
Prin standarde de calitate;
Prin criterii masurabile.
Nu trebuie uitat ca motivatia are intotdeauna un interes. Daca nu obtii ce vrei, trebuie sa te intrebi:
cum sa determin aceasta persoana sa fie interesata si mai mult de proiectul meu/de mine?
Cum sa ii captez cu adevarat atentia?

In aceste cazuri, manipularea nu este o solutie, chiar daca aceasta este tehnica favorita a oamenilor. Manipularea este minciuna si se percepe. Manipularea este un schimb tacit: iti dau ce vrei, imi dai ce vreau. Insa nu te intrebi ce ti se ia, practicand-o. Daca ar fi ceva pozitiv, util, te-ai simti bine, ai avea energie. Daca tu ai anxietati, conflicte, situatii neplacute, neintelegeri, lipsa de energie, oare mai este cazul sa iei in calcul ca faci bine ce faci?
Revenind la al doilea driver al actiunilor umane, forta, putem spune ca oamenii pot face lucruri pentru tine, fiind “fortati” de pozitia ta, de puterea ta, de teama sa nu “te supere”. Aceasta situatie este de evitat deoarece oamenii nu mai vor sa fie constransi si refuza banii, colaborarile, fara regret.
Nemultumirea, chiar si neverbalizata, doare pe oricine deoarece este o emotie care ataca cealalta parte.

Cum gandeste un perfectionist?
totul trebuie sa fie conform dorintelor mele. Ceilalti trebuie sa faca ce le cer eu, sa obtina ce vreau eu. Sunt pe locul I in vietile tuturor.
Cum gandeste un om bun (de prost)?
Lasa ca ii dau/ii fac… trece printr-o perioada grea, il inteleg. Ma las pe mine pentru altii deoarece eu duc.

Cum trebuie sa gandeasca un om daca vrea sa ii fie bine?
Eu imi ghidez viata si tratez situatiile care se prezinta in viata mea cu corectitudine, fara compromisuri emotionale si sentimentale.
Nu am nevoie sa fiu tolerat/acceptat/placut/ admirat. Sunt constient de valoarea mea ca prezenta umana si nu negociez energia mea.

Este bine ca orice colaborare sa inceapa cu transparenta si sinceritate; fiecare sa spuna ce este important pentru el. Inca nu exista contracte pe competentele soci-emotionale ale indivizilor dar ne-am putea imagina cum ar arata unul 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *