Ideal ar fi si business, si pasiune.
Exista teorii conform carora este suficient sa pui multa pasiune intr-un proiect, urmand sa te bucuri de un ROI pe masura a ceea ce ai “investit”.
Este necesar sa discernem intre oamenii de business care stiu sa vada oportunitatile din piata si simt in ce sa investeasca, despre care putem spune ca au in sange talentul de a face afaceri. Acesti oameni sunt vizionari, au o intuitie aparte care depaseste prestigiosul Excel dar si zona de pasiune. Putem spune ca si ei sunt pasionati intr-o oarecare masura dar doar de business, de big picture, de a vana oportunitatile pietei. Ei vaneaza adrenalina si nu starea de flow, de creativitate.
O alta categorie de oameni este aceea a celor care au un vis, o pasiune. Ei prind viata facand acel ceva ce sta in natura lor. Acesti oameni au, in general, multe idei, ei fiind extrem de creativi. Ei au capacitatea sa isi viseze proiectul si fac totul din placere, cu bucurie. In cele mai multe cazuri, nici nu indraznesc sa se gandesca la bani. Practic ei fac pentru ei. In acelasi timp, au asteptarea ca business-ul sa mearga. Ca aceste afaceri sa mearga, este necesar, ca de la bun inceput, sa se lucreze cu un maestru al cifrelor. Acesta va echilibra avantul persoanei pasionate, cu cifre, cu o viziune realista asupra potentialului acelei afaceri.
Oamenii pasionati nu se gandesc la bani insa pot fi dezamagiti atunci cand profitul este doar de ordin spiritual iar investitiile nu se mai termina.
Exista tipologii de oameni care sunt deopotriva pragmatici si creativi si au cunostintele necesare in ambele domenii. Insa, in cele mai multe cazuri, pasiunea nu este un factor esential pentru bunul mers al unui business. Mediul de afaceri este atat de incert incat o persoana creativa poate deznadajdui foarte usor in caz de turbulente.
Greseli pe care le comit creativii:
– fac afacerea “ca pentru ei”, pe gustul lor;
– nu se gandesc la optimizarea costurilor ci investesc maxim de resurse “ca sa iasa bine”;
– nu fac studii de piata pentru a analiza potentialul afacerii lor;
– isi pierd interesul usor daca lucrurile trebuie ajustate;
– au ca prioritate sa faca ce vor, cand vor iar aceasta lipsa de disciplina nu ii poate duce foarte departe, acest stil creand si un deficit de incredere in randul colaboratorilor;
– discuta cu toata lumea proiectul lor risipind astfel energia potentiala;
– nu au obiective.
Sansele de succes vor creste exponential daca acestia:
– accepta strategii de optimizare a ideii lor;
– opteaza sa lucreze cu un consultant;
– renunta la a prioritiza placerea proprie invatand cum functioneaza lucrurile si ce au de facut pentru o buna functionare a afacerii;
– isi aleg obiective corecte astfel incat business-ul sa fie scalabil si sa poata monetiza.
– se consulte doar cu specialisti, evitand aportul “amatorilor”.
Trecerea de la pasiune la business presupune un drum destul de sinuos, o maturizare si deopotriva o devenire. Cu cat mediul de dezvoltare este mai generos in materie de mentori, de specialisti, de modele, cu atat sansele ca o pasiune sa se transforme intr-un business de succes sunt mai mari.
Succes in evolutie!