Bunul simt online

Asa cum spatiul personal a devenit spatiu public, la fel si relatiile formale s-au tranformat nu stim exact in ce. Poate e prea mult spus “relatiile” deoarece relatiile si raporturile interpersonale sunt aceleasi insa limbajul este cel care a avut de suferit.
Si asta poate pentru ca alfabetul cu care eram obisnuiti pana acum a capatat noi caractere, asa numitele emoticoane. Ele sunt expresii emotionale prin care omul exprima cu emfaza ceea ce simte. Daca pana acum nu-si gasea cum trebuie cuvintele pentru a exprima ce simte, de-acum chiar ca nu mai are nicio sansa. Calea usoara este calea emoticonului. Alegi cu nosalanta o imbratisare, un sarut sau un semn de timiditate. Dar pe cine imbratisezi, pe cine saruti, cu cine faci pe timidul/a?
Sunt acestea raporturile reale sau emoticoanele sunt cele care iti dau aceasta cutezanta in mediile virtuale?
Sunt aceste emoticoane butoane emotionale prin care azi oamenii incearca sa se conecteze la un nivel mai profund cu ceilalti?
Ce simti cand primesti un sarut cu inimioara?
Ca persoana e prea generoasa/ ca e draguta/ ca e too much / ca nu se cuvine/ ca e intruziva si mai ales… cum ii raspunzi daca nici macar nu iti e clar de ce e atat de romantica si mai ales daca simti sa ii intorci “romantismul”.
Multe persone isi adreseaza intrebari retorice despre acest management al conversatiilor online care par din ce in ce mai lipsite de formalism, de granite, de rigori. Toata lumea se saruta cu toata lumea si in realitate putini oameni se suporta intre ei.
Cand pui emoticon simti ca te cobori sau ca iti mentii nivelul la care te afli?
Simti ca e nevoie de emoticon ca sa vorbesti pe limba celuilalt? Ca sa ajungi la el?
Crezi ca mesajul tau are nevoie de emoticon pentru a fi mai eficient?
Emoticonul iti da mai mult curaj in conversatie?

Inainte de toate, emoticonul este un vehicul pentru o incarcatura pe care i-o confera cel care il alege. El va contine energia/gandurile celui care il trimite. De aceea el poate fi perceput in diverse moduri.
Chiar daca noi avem tendinta sa alunecam in toate trendurile care apar, este necesar, mai mult ca niciodata, sa le chestionam si sa ne dam seama de impactul lor asupra noastra, asupra culturii, fara a mai crede ca tot ce e dragut e inofensiv.
Cred ca inainte de toate, oamenii apreciaza respectul, manierele, bunul simt si nu inimioarele condescendente si excesive precum zaharul din anumite prajituri.
Iti recomand, ca data viitoare cand vrei sa folosesti un emoticon, intreaba-te ce vrei cu adevarat sa ii transmiti acelei persoane si incearca transpunerea acelui mesaj, in cuvinte. Folosirea emoticoanelor este extrem de periculoasa deoarece oamenii risca sa nu mai stie ce simt, sa nu mai stie sau nu mai aiba curajul sa se exprime si chiar sa li se para penibil limbajul. Nu ne dorim o societate de alienati care sa foloseasca simbolurile pe post de conversatie.
Inca mai ai ocazia sa te manifesti, ca si fiinta, sa iti transpui simtirile in cuvinte.
Daca nu ai timp sa scrii, sa transmiti ceva autentic, nu o mai face. Dar nu deveni un soft fara fond.
Limba romana este o limba extrem de frumoasa si de bogata, nu contribui, prin ignoranta, la ofilirea ea (proces deja in desfasurare).
Deschide o carte, invata neologisme, fii un om cu clasa, cu stil, cunoaste graiul tarii din care provii si abtine-te cat de tare poti de la a te transforma intr-o masinarie. Societatea nu se va transoforma de la sine. Tu esti cel care da tonul, tu esti cel care decide viitorul.
Cum vrei sa traiesti? Ce ai de gand cu tara asta? Cu societatea asta? Cu limba noastra romaneasca? Cu tine ca exemplul?

🙏🏻🫶🥰❤️😲🤗🤠👏🤝✈️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *