Banii si evolutia, baba si mitraliera

Tin mult la cuvantul evolutie, are ceva inalt in el si nu imi doresc sa fie intinat de mintile mediocre.
Daca te nasti cu multi bani sau daca ii dobandesti pe parcurs, asta nu iti confera statutul de om evoluat.
Cel care isi calculeaza valoarea personala calculand matematic valoarea hainelor si a accesoriilor de pe el, pe care o potenteaza prin valoarea masinii pe care o conduce s.a.m.d, se confrunta cu mari probleme de autostima, de autoevaluare.
Atunci cand ii spui unui om “evolutie”, i se deschide o harta mentala in care apar succesiv branduri de haine, un anumit ceas, un anumit model auto si alte lucruri pe care le poti cumpara cu bani.
Acest gen de persoana incepe sa se simta din ce in ce mai importanta considerand ca primeste un aport valoric de la noile posesiuni.
Un tricou gucci poate semnala “sunt demn sa fiu luat in seama”, un automobil cu multi cai putere poate sa transmita mesajul “sunt naravas si puternic precum masina mea”, sau viceversa, mesajele reale sa fie chiar opusul a ceea ce oamenii vor sa transmita.
Exista chiar divergente in societate, intre oamenii cu statut si cei care nu au statut dar vor sa para ca au. La omul cu statut, nu te deranjeaza nimic deoarece exista o coerenta intre cine e, ce zice, ce face si cum se poarta.
La omul fara statut, vezi stridenta, obraznicie, cutezanta fara limite, excese d-al de Dinu Paturica (cine isi mai aminteste de el)…. pe masura ce scriu mi se contureaza portretul robot al influencerului contemportan (nu generalizam, poate mi se pare).
Trebuie inteles ca banii nu iti dau valoare, la fel cum nici lipsa lor nu te face un om virtuos. Vedem multi oameni cu bani, extrem de dezorientati si cu probleme.
Da, putem spune ca in societatea romaneasca, banii iti dau valoare in fata altora. Astazi cand spui “cine esti”….. la ce te gandesti?
“Tu stii cine sunt eu?!” … Parol Mițo!
Desigur, un om care stie cine este, nu se va exprima niciodata asa si nu va face parada de pedanterie. Omul aliniat cu el insusi emana valoare dar nu o striga. Cine este valoros ca fiinta, va percepe calitatea celuilalt. Cine nu, il va percepe de la nivelul lui si se va stradui sa “il demonteze”, sa ii anuleze valoarea celuilalt, ceea ce ii face o deosebita placere. Cine se aseamana, se aduna. Nonvalorile se grupeaza intr-o clica si apoi….Dumnezeu cu mila atunci cand se intalnesc :).
Cu toate acestea, este greu sa evaluam cine are statut si cine nu are pentru ca ne aflam intr-o plina redefinire a valorilor, a culturii de tara, a claselor sociale. Probabil ca singurul baromentru real ne ramane feeling-ul pe care il avem in raport cu o persoana, daca este coerenta ca fiinta sau nu.
Daca esti in cautare de statut, lasa masina pe care o conduci sa iti confere eleganta, lasa haina pe care o porti sa iti confere tinuta, lasa accesoriile pe care le porti sa iti defineasca prestanta, lasa conferintele la care mergi, cartile de dezvoltare personala pe care le citesti sa iti estompeze stilul bombastic… si daca nu e prea mult, lasa Forta Suprema sa te slefuiasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *